“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Ontslagvergoeding

  • Krijg je ontslag? Dan heb je meestal recht op een ontslagvergoeding
  • Zorg dat je krijgt waar je recht op hebt. Wij geven je advies!
9,5
Klanten vertellen

1295 beoordelingen

Lees voor

Krijg je ontslag, dan heb je eigenlijk bijna altijd recht op een ontslagvergoeding. Tegenwoordig heet deze ontslagvergoeding de transitievergoeding. Veel mensen kennen dit ook onder de noemer gouden handdruk of oprotpremie. Je kan de vergoeding gebruiken om bijvoorbeeld een omscholingstraject te volgen zodat je snel weer een nieuwe baan kunt vinden, maar je mag het ook gebruiken als aanvulling op jouw uitkering of voor iets heel anders.

Gratis check vaststellingsovereenkomst

Wist je dat je kunt onderhandelen over de hoogte van de transitievergoeding? Indien je een vaststellingsovereenkomst (VSO) hebt ontvangen kunnen onze juristen deze onderhandeling kosteloos voor je oppakken. Ze controleren ook direct kosteloos jouw VSO. Neem direct contact op met onze helpdesk zodat zij je verder kunnen helpen.

Wanneer heb je recht op een ontslagvergoeding?

Je hebt recht op een ontslagvergoeding of transitievergoeding als je 18 jaar of ouder bent en te maken krijgt met ontslag. Hoe lang je in dienst bent, maakt daarbij niet uit. Zelfs bij ontslag in de proeftijd of bij het verlopen van een tijdelijk contract krijg je een vergoeding. 

Hoeveel krijg je mee van jouw werkgever?

De vergoeding is 1/3 maandsalaris per dienstjaar. Wil jij weten hoeveel jij ongeveer mee moet krijgen van jouw werkgever? Maak dan gebruik van onze gratis berekenmodule. Zo weet je snel waar je recht op hebt. Let wel op dat er over het algemeen goed te onderhandelen valt over de hoogte van de vergoeding. Zorg dat je het onderste uit de kan haalt, want jij zit straks zonder werk. 

Hulp nodig bij onderhandelen of kijken hoe sterk jij staat? Wij helpen je graag!

Of bel ons voor vragen op 088-6002800
gebruikelijke belkosten

Geen recht op ontslagvergoeding

Neem je zelf ontslag of krijg je ontslag op staande voet? Dan heb je geen recht op een transitievergoeding. Bereik je de pensioengerechtigde leeftijd of gaat het bedrijf waar je werkt failliet? Ook dan hoeft er geen gouden handdruk te worden betaald. Daarnaast heb je geen recht op een ontslagvergoeding als jouw tijdelijke contract verloopt en je zelf besluit om een nieuw contract niet te accepteren. In alle andere gevallen kan je wel aanspraak maken op een ontslagvergoeding. Zelfs als je geen verlenging krijgt van jouw tijdelijke contract.

Onderhandelen over ontslagvergoeding

In de meeste gevallen gaat de werkgever met de werknemer om tafel om afspraken te maken over de ontslagvoorwaarden. Dit heet ontslag met wederzijds goedvinden. In dit soort situaties valt er heel goed te onderhandelen over de ontslagvergoeding die je meekrijgt. Meestal doet de werkgever een eerste aanbod en gaan ze er hierbij eigenlijk al van uit dat jij met een tegenbod komt. Ga dus nooit meteen akkoord! Er valt meer uit te halen.

Hoeveel er extra uit te halen valt is afhankelijk van verschillende factoren. Hoe pak jij de onderhandelingen aan? Heeft jouw werkgever wel een goede reden voor het ontslag? Indien dit niet het geval is dan is hij/zij afhankelijk van jouw handtekening en valt er meer uit te halen. Ook als de werkgever bij bijvoorbeeld een arbeidsconflict of bij ontslag op staande voet flinke steken heeft laten vallen, zou je een hogere vergoeding of soms zelfs een billijke vergoeding kunnen krijgen.

Let op: Heb je een vaststellingsovereenkomst ontvangen? Zorg dat je deze gratis laat controleren door onze juristen. Zij nemen ook de onderhandelingen over de ontslagvergoeding van je over. Bel ons direct voor gratis juridisch advies of een gratis controle van de vaststellingsovereenkomst.

Kantonrechter bepaalt soms transitievergoeding

Kunnen jullie niet met elkaar overleggen over het ontslag, dan kan de kantonrechter de transitievergoeding bepalen. De kantonrechter komt om de hoek kijken als jullie het niet eens zijn over het ontslag. De kantonrechter bepaalt dan of je ontslagen mag worden en hoe hoog de transitievergoeding is die je mee krijgt. Is de werkgever verwijtbaar, dan kan de kantonrechter ook nog een billijke vergoeding toewijzen. De kantonrechter bepaalt de hoogte van de transitievergoeding aan de hand van een formule en de situatie. Bereken zelf jouw transitievergoeding met behulp van onze rekenmodule.

Ontslagvergoeding bij collectief ontslag

Ook bij collectief ontslag is de werkgever verplicht een ontslagvergoeding mee te geven. Let goed op de hoogte van deze vergoeding. Onderneem stappen als de hoogte van de vergoeding, volgens de afvloeiingsregeling of het sociaal plan, beduidend lager is dan de uitkomst van de transitievergoedingberekening.

Loopt jouw ontslagprocedure via de kantonrechter? Dan zijn er veel factoren van invloed op een mogelijke vergoeding. Laat je hierbij dan ook altijd bijstaan door een ontslagspecialist.

Transitievergoeding en WW-uitkering

Veel mensen denken dat de hoogte van de transitievergoeding / ontslagvergoeding van invloed is op de WW-uitkering of de bovenwettelijke uitkering. Dit is niet het geval. De gouden handdruk staat los van de uitkering. Je krijgt dus én de transitievergoeding én de uitkering. Om een uitkering te krijgen is het wel belangrijk dat het ontslag op de juiste manier heeft plaatsgevonden!

Belasting en transitievergoeding

Krijg je een transitievergoeding, dan moet je goed bedenken hoe je hier fiscaal mee omgaat. Er zijn een aantal verschillende mogelijkheden op dit gebied. Verdiep je hier zeker even in, zodat je niet teveel belasting betaalt!

Wat krijg je nog meer mee bij ontslag?

Los van de ontslagvergoeding heb je ook recht op uitkering van jouw loon, openstaande vakantiedagen, vakantiegeld, een deel van een bonus, eindejaarsuitkering of 13e maand. Gaan jullie in goed overleg uit elkaar, dan maken jullie hier ook afspraken over in de vaststellingsovereenkomst (VSO). Let er altijd goed op dat je hier niet zomaar jouw handtekening onder zet. Zo willen werkgevers in de VSO nogal eens opnemen dat je voor het ontslag als jouw vakantiedagen moet opnemen. Dit is een voorwaarde waar over te onderhandelen valt en waar je dus niet zomaar mee akkoord hoeft te gaan.

Wil jij jouw VSO laten checken? Wij controleren jouw vaststellingsovereenkomst gratis voor je! Zo weet je zeker dat je zo goed mogelijk uit jouw ontslag komt. Is het ontslag eenmaal een feit? Controleer dan ook altijd de eindafrekening om er zeker van te zijn dat je alles gekregen hebt!

Vragen of juridische hulp nodig?

Heb jij vragen over de transitievergoeding of heb jij hulp nodig om te krijgen waar je recht op hebt? Bij onze juridische medewerkers kun je terecht voor gratis juridisch advies. Zij helpen je graag! Je kunt hen bereiken via 088-6002800 (gebruikelijke belkosten) of vul je gegevens in op het contactformulier. Zij bellen je dan zo snel mogelijk even terug.

Meer informatie